Gazdinstvo Slobodan Mišić

Kategorija: ***, kategorisan 2011.
Vlasnik: Mišić Slobodan
Kontakt osoba: Mišić Slobodan
Broj soba:2
Kapacitet soba: 2
Pimnica: 50
Kreditne kartice: Ne

Sadržaj objekta:

Parking

Drugi sadržaji:
Praćenje i aktivno učestvovanje u procesu spravljanja domaćeg vina i rakija na tradicionalan način u specifičnim i autentičnim objektima iz 1853.g
Boravak i razgledanje kompleksa rajačkih pimnica koje imaju izuzetno veliki istorijski, arhitektonski, enološki, etnološki i kulturološki značaj.

Cene:
Degustacija domaćih rakija (voćnih i komovice) i više vrsta domaćih vina kao i vina od autohtonih sorti vinove loze već po ceni od 450,00 din po osobi.

 

Porodica Mišić pamti proizvodnje vina i vinove loze u svojih 6 generacija. Vinogradarstvom su se bavili preci oba supružnika i Vesne i Slobodana.


Na ovom se području, međutim, vino proizvodilo još u vreme starog Rima od 3.veka od kada su se kroz vekove koristili izuzetno povoljni prirodni uslovi, pre svega najveći broj sunčanih dana u godini i specifični sastav zemljišta atara sela Rajac. Specifičnost Rajačkog vinogorja nisu samo prirodni uslovi, već i oni kreirani ljudskom rukom, a utemeljeni u vekovnom iskustvu vinara ovog kraja.

Vino se u Rajcu proizvodi i čuva u "kamenom selu bez odžaka u kome živi samo vino" - u, od kamena peščara načinjenom, naselju vinskih podruma, "pimnica". Domaćinstvo se i danas bavi proizvodnjom vina i posluživanja hrane u jednom od svojih objekata, koji je sagrađen još daleke 1853.godine. Rajački podrumi imaju konstantnu temperaturu od 18°S što, uz tradicionalnu veštinu spravljanja i negovanja, omogućuje vekovima proizvodnju i odležavanje kvalitetnih vina u hrastovim buradima i ardovima.

Specifični klimat i tradicionalna znanja o uzgoju vinove loze u istoriji su Rajačkim pivnicama donosile slavu i opstanak, a Rajčane često vodila u svet gde su prenosili svoje znanje, ali i učili nove veštine kao Mišićevi dedovi.

U vreme dok je filoksera harala vinogradima Francuske, sedamdesetih godina 19. veka, iz Rajca se vino izvozilo u u Francusku i druge evropske zemlje, a ovdašnje vino je osvajalo nagrade na sajmovima u Londonu. Zahvaljujući prirodnim uslovima, Rajac ima izuzetno kvalitetna crna vina, ali se ni ljubitelji belih neće razočarati. Porodica Mišić od vajkada proizvodi i jedna i druga, a posebno se diči svojim gameom i kaberne sovinjonom, a od skora i ponovo tamjanikom, autohtonom sortom, koja je veoma retka i može se pronaći samo na ovom području.

Porodice Vesne i Slobodana Mišića poseduju tri tradicionalne pimnice, od kojih su dve i danas u funkciji, kao i seosko imanja sa pripadajućim objektima i 5 hektara vinograda u ataru sela Rajca. Registrovano su poljoprivredno gazdinstvo, kao i seosko gazdinstvo koje pruža usluge u turizmu. Šestočlana porodica Mišić posvećena je proizvodnji vina, voćnih rakija i drveta generacijama, a Vesna Mišić je uz to i diplomirani poljoprivredni inženjer i savetodavac u oblasti voćarstva i vinogradarstva i zaštite bilja. Otvoreni su, druželjubivi i gostoljubivi, a gostima nikada ne nedostaje informacija o tradiciji i vrednostima kraja i njegovih proizvoda.
 
Vesna Mišić rado goste vodi na izlete i obilazak kraja, rado priča o legendama i istoriji Negotinske krajine, a spremno sasvojim suprugom i decom organizuje i animaciju za goste željne iskustava seoskog života od branja grožđa, preko pripreme do služenja vina, pripreme tradicionalnih jela i veština, koje su pri tome potrebne. Mišići će za vas organizovati i lov u nekom od poznatih lovišta u blizini kao što su Alija ili Vratna ili planinarski pohod na Deli Jovan, Miroč, ili posetu hidroelektrani Đerdap 2, prirodnim fenomenima, kao što su krečnjački prerasti Vratne, manastire Bukovo i Vratna, kuću čuvenog Stevana Mokranjca, kompozitora iz Negotinskog kraja i mnoge druge.
 
Vesna i Slobodan Mišić, u maloj i velikoj degustacionoj sali sa kaminom, organizuju degustacije svog vina, raznovrsne proslave i događanja. Poslužuje se nacionalna hrana, kao i domaće vino i rakija proizvedeno na tradicionalan način u ataru sela Rajac, u Rajačkom vinogorju Negotinskoj vinskog rejona.

Vino se može kupiti u pimnici kao domaće u rinfuzu ili filtrirano i flaširano. Specifičnost čini i šansa da vino probate i ponesete i dok je potpuno mlado, pa i nesazrelo, "nedovršeno", slatko vino, koje mnogi vole da konzumiraju u početnim fazama njegove proizvodnje.

Meni je po želji gostiju kombinovan od domaćih predjela, čorbe ili supe, kuvanih jela karakterističnih za ove krajeve, jagnjećeg, prasećeg ili jarećeg mesa, mesa divljači iz obližnjih lovišta, ribe, roštilja na vinovoj lozi, rajačkog specijaliteta i domaćih slatkiša. Vesna Mišić je pravi majstor u pripremi ovih jela. Pripremaju se i tradicionalna jela iz seljačke jednostavne, ali uvek ukusne kuhinje, i služe u raznim prilikama i za sve obroke, grupama od 15 do 50 ljudi, kao i organizovanim manjim grupama, koje žele da odsednu duže vreme posla ili zadovoljstva radi.

Porodica Mišić sarađuje sa nekoliko porodica i selu Rajcu i Rogljevu i za takve interesente rado organizuje obilaske lokalnih znamenitosti, prirodnih i kulturnih, kao i doživljaj lokalnih svečanosti kao što su proslava Sv.Trifuna, vinogradarske slave, muzičke svečanosti Mokranjčeve dane i druge.
Gosti mogu zahtevati i organizaciju različitih privatnih svečanosti, proslava, rođendana sa lokalnom narodnom, starogradskom ili modernom muzikom u izvedbi kako školovanih muzičara, tako i lokalnih virtuoza.
Goste će Mišići po dogovoru rado dočekati i u tradicionalnim nošnjama ovog kraja, organizovati demonstracije lokalnih običaja, posete drugim pimnicama, vinoteci, obližnjem selu Rogljevu, ili pak aktivnosti motivacije radnih timova (team building), treninge, radionice i seminare, uz obezbeđenje kompletne logistike.

Smeštaj se organizuje po želji gostiju na samim pimnicama (grupe do 8 članova) ili u selu Rajcu u ruralnom smeštaju partnerskih domaćinstava. Smeštaj je moguć i u hotelima deluks kategorija u Negotinu (20km).

Pimnica porodice Mišić i sam autohtoni ambijent Rajačkih pimnica, više puta je korišćen kao scena za snimanje filmova.
Ovde je tako sniman film "Čarlston za Ognjenku" i "Timočka buna", kao i emisije "Rajačke pimnice", čuvenog serijala "Sasvim prirodno" i serijal o muzičarima sveta.

Mišići rado ugošćuju umetnike, slikare, fotografe, autore filmova i njihove ekipe. Njihovu pimnicu, osim diploma sa sajmova, kao i domove mnogih njihovih gostiju ukrašavaju i grafike lokalnih umetnika.


 

Kontakt "Mišić"

Vesna Mišić
Registrovano poljoprivredno gazdinstvo Slobodan Mišić
Rajac, Negotin
019/ 547 858; 064 539 5454
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Rad klastera Čarolija istoka podržao